×

اطلاعات "Enter"فشار دادن

  • تاریخ انتشار : 1393/08/28 - 11:52
  • بازدید : 1160
  • تعداد بازدید : 60
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه

بیماری مزمن انسداد ریه احتمالا سومین عامل مرگ و میر تا سال 2020

تهران - ایرنا -بیماری های مزمن انسدادی ریه (COPD) یکی از علل عمده مرگ و میر و ناتوانی در جهان است که هر ساله باعث هدر رفتن سرمایه های مادی و انسانی بی شماری می شود، به طوری که به نظر می رسد تا سال 2020 این بیماری به سومین علت مرگ و میر در دنیا تبدیل شود.

به گزارش ایرنا از روابط عمومی گروه بین المللی توسعه پایدار ،دکتر مهدی ملک نژاد، متخصص داخلی و فوق تخصص ریه و استادیار دانشگاه و عضو مرکز تحقیقات نو آوری های پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی مشهد مقاله ای در خصوص بیماری مزمن انسداد ریه نگاشته است.




مشخصات بیماری:

این فوق تخصص ریه در بخشی از مقاله علمی خود مشخصات بیماری را چنین تعریف می کند: بیماری انسدادی ریه، بیماری است مزمن با سیر کند و پیش رونده که مشخصه اصلی آن انسداد غیر قابل برگشت راه های هوایی است.
این بیماری شباهت های زیادی با آسم دارد، اما برخلاف آسم که انسداد راه های هوایی در آن قابل برگشت است، در این بیماری، برگشت پذیری کامل راه های هوایی وجود ندارد و از نظر علت بروز، آسیب شناسی، سابقه بیماری و پاسخ به درمان، تفاوت های زیادی با هم دارند.
وی ادامه می دهد :این بیماری به سه دسته برونشیت مزمن، آمفیزم ریوی و بیماری راه های کوچک تنفسی تقسیم می شود که شایع ترین نوع آن، بیماری برونشیت مزمن است که مشخصه آن سرفه خلط دار مزمن به مدت حداقل سه ماه در طی دو سال متوالی در بیمارانی است که سایر علل سرفه خلط دار مزمن در آنها رد شده باشد و تشخیص قطعی آن بر اساس شرح حال است.


علت شناسی:
مهدی ملک نژاد درباره علت بیماری مزمن انسداد ریه توضیح داد: عوامل مختلفی به عنوان علت بروز این بیماری بیان شده است، اما هنوز در بیشتر نقاط جهان، خصوصا در کشورهای در حال توسعه، استعمال دخانیات مهم ترین عامل است.
در سال های اخیر به واسطه افزایش میزان گرایش زنان به استعمال عوامل دخانی، میزان ابتلا زنان به شدت افزایش یافته و علاوه بر آن، افزایش میزان گرایش به استعمال دخانیات در کشورهای بزرگی مانند چین در شدت افزایش میزان مبتلایان تاثیر بهسزایی داشته است.
شدت تاثیرات عوامل دخانی به عواملی از جمله زمان شروع مصرف، طول زمان مصرف و میزان ماده دخانی مصرفی وابسته است. به عنوان مثال، جنین یک مادر باردار که در مجاورت استعمال دخانیات قرار دارد، از طریق جفت تحت تاثیر عوارض حاصله قرار گرفته و پس از تولد میزان حساسیت پذیری ریوی بسیار بیشتری نسبت به موالید دیگر خواهد داشت.
از دیگر علل ابتلا، عفونت های مکرر تنفسی خصوصا در دوران کودکی، مسایل شغلی چون کارگران معادن زغال سنگ و طلا و کسانی که با گرد و غبار الیاف کتان و ... مجاورت دارند، عوامل ژنتیکی، عوامل آلودگی های هوا و مسایل زیست محیطی حاصل از آن است، به طوری که میزان ابتلا به بیماری در مناطق شهری نسبت به مناطق روستایی شیوع بسیار بیشتری دارد.


علائم بالینی و سیر بیماری:
این فوق تخصص ریه همچنین در بخشی دیگر از مقاله ادامه داد:یکی از علائم عمده این بیماری، تنگی نفس پیش رونده است که می تواند با خس خس سینه همراه باشد. علاوه بر آن، علائم بالینی به شکل سرفه مزمن که می تواند با دفع خلط نیز همراه باشد، نزد بیماران دیده می شود که به تدریج باعث افت فعالیت های اجتماعی و اقتصادی بیمار می شود.


راه های تشخیص:
بر اساس شرح حال یافته های پرتوشناسی پزشکی و بررسی حجم های ریوی است.



درمان:
ملک نژاد در بخش دیگری از مقاله خود درباره درمان این بیماری توضیح داد:درمان بر اساس عوامل متعدد دارویی و غیر دارویی است. درمان اولیه شامل قطع استعمال عوامل دخانی (سیگار، قلیان، پیپ و ...)، دوری از عوامل محرک شغلی در معدن کاران و مشاغل خاص، کاهش عوامل آلودگی های زیست محیطی، خصوصا گازهای حاصل از احتراق سوخت های فسیلی، اصلاح الگوی تغذیه و شناسایی عوامل حساس کننده، مانند عوامل ژنتیکی در بیماران است که نقش اساسی در جلوگیری از پیشرفت بیماری دارد.
با توجه به اینکه این بیماری در نهایت تبدیل به یک بیماری چند سیستمی شده و سایر اعضاء و جوارح بدن از جمله دستگاه قلب و عروق و ... را درگیر می نماید و به واسطه کاهش کارایی و توانمندی با کاهش فعالیت های اجتماعی و اقتصادی در مبتلایان همراه است، درمان اساسی باید جنبه های مختلف تغذیه ای، اجتماعی، روانی و حمایت های خانوادگی در بیماران را نیز، پوشش دهد.


نتیجه گیری:
استادیار دانشگاه و عضو مرکز تحقیقات نو آوری های پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی مشهد ادامه داد:با توجه به افزایش میزان شیوع و جنبه های قابل پیشگیری، با رعایت تدابیر پیشگیری در خانواده و محیط های مختلف شهری و محیط های کار می توان با روش های مختلف و اصلاح زیر ساخت های فرهنگی و اجتماعی و توسعه آگاهی های هشدار دهنده در خصوص عوارض عوامل دخانی، تدابیر مختلف حکومتی در خصوص برخورد با عوامل آسیب رسان زیست محیطی، اصلاح الگوی تغذیه و آموزش های عمومی در خصوص شناسایی بیماران و روش حمایت از آنها، به کنترل این بیماری کمک کرد.
هفدهم نوامبر در تقویم سازمان بهداشت جهانی (WHO) و سازمان ملل متحد به عنوان روز جهانی بیماری های مزمن انسداد ریوی ثبت شده است.

  • گروه خبری : اخبار سلامت
  • کد خبر : 15016
کلید واژه
تنظیمات قالب